12. 5. 2017

Pamětní schránka v základech stavby obsahuje unikátní skladbu

TISKOVÁ ZPRÁVA, 12. května 2017

Pamětní schránka v základech koncertního sálu obsahuje podpisy významných osobností, třetihorní zeminu i skladbu studenta konzervatoře k poctě Leoše Janáčka

Představitelé města, brněnského kulturního života a médií vložili dnes do základů stavby budoucího koncertního sálu schránku s poselstvím budoucím generacím. Kovový tubus zasunuli do speciální kapsle ve stěně pod Hotelem Slavia u Besední ulice, v místě, kde zůstaly městské hradby ze 13. století. Schránka obsahuje listiny a zajímavosti vztahující se k minulosti a budoucnosti místa i projektu.

Jako první vložil do schránky listinu brněnský primátor Petr Vokřál, konkrétně deklaraci Koncertní sál pro Brno ze dne 8. srpna 2014 s podpisy tří desítek významných osobností kulturního života z celé republiky. „Jsou to jména těch, kdo projekt podporují. Nyní je pro nás tato otázka aktuální, stále vyjednáváme o spolufinancování stavby,“ konstatoval Vokřál. Jeho náměstek Matěj Hollan do tubusu vložil kopii pozvánky na premiéru Glagolské mše, která se v sále brněnského Stadionu konala 5. prosince 1927. Ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová přidala katalog nadcházející 62. sezony, předsedkyně Spolku pro výstavbu koncertní síně v Brně Alena Štěpánková-Veselá pak kopii zápisu z ustavující schůze spolku z 26. února 1992.

Generální ředitel OHL-ŽS Petr Brzezina vložil do tubusu hrst třetihorní zeminy, která se na místě našla, a provozní ředitel společnosti Brněnské komunikace Leoš Chasák aktuální fotografii staveniště. „Stavba pokračuje podle plánu. Základová deska je vybetonovaná, dělníci už postavili část stropu nad třetím podzemním podlažím. Teď budou pracovat na jeho svislých a vodorovných konstrukcích,“ informoval Chasák. Šéfredaktor Brněnského deníku Rovnost Michal Kárný do tubusu svinul vydání novin z loňského září, které obsahuje výzvu lidem, ať navrhnou obsah schránky. Doplnil jej šéfredaktor brněnské MF Dnes Petr Škarda s dnešním vydáním deníku, ve kterém je vytištěno poselství budoucím generacím.

Ve světové premiéře na místě zazněla skladba k poctě Leoše Janáčka. Složil ji student brněnské konzervatoře Jiří Dvořák. „V novinách jsem si přečetl, že lidé mohou navrhnout, co do schránky uložit, tak mě napadlo, že speciálně pro tuto příležitost složím skladbu pro sólový fagot. Jsem moc rád, že se do schránky dostane, je to svým způsobem i ukázka současné mladé tvorby,“ řekl Dvořák s tím, že by byl rád, kdyby se i jeho škola dočkala nového koncertního sálu. „Prostředí formuje osobnost mladého člověka,“ dodal.

Kromě jednání o financování stavby nyní probíhá i výběr projektanta nadzemní části stavby, tedy týmu ve složení akustik, architekt, projektant. „Do soutěžního kola se kvalifikovaly dva špičkové mezinárodní týmy. Jejich prvním úkolem bude projekt na provázání podzemní a nadzemní části stavby,“ informoval o aktuální situaci náměstek primátora Hollan.

 

Kontakt pro média:

Kateřina Konečná – PR managerka Sálu pro Brno, 775 426 040, konecna@salprobrno.cz, www.salprobrno.cz

O Sálu pro Brno

Pod názvem Sál pro Brno (Janáčkovo kulturní centrum) se skrývá projekt na stavbu nového koncertního sálu pro Brno. Stane se domovem pro brněnskou filharmonii, jejíž více než stočlenné těleso evropské úrovně hraje i zkouší v nevyhovujících podmínkách. Na podium Besedního domu, kde filharmonie sídlí, se orchestr v plném obsazení nevejde. A v Janáčkově divadle, kde často koncertuje, nemá vyhovující akustické podmínky. Posluchači tak vlastně nevědí, jak Filharmonie Brno zní. „Díky novému sálu konečně ocení kvalitu orchestru a věřím, že Brno také přiláká špičkové zahraniční umělce, které nyní nemáme kam zvát,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Nový sál vyroste na rohu Besední a Veselé ulice. Nabídne kapacitu přes 1200 míst a akustické parametry nejvyšší světové úrovně. Celkové náklady mají dosáhnout 1,276 miliardy korun. Snahou města je zahájit stavbu příští rok, tak, aby co nejplynuleji navázala na první etapu, tedy stavbu podzemních garáží.