Nový sál pro Brno je proto mezi kulturními stavbami na čelním místě Národního investičního plánu. „Budeme se na vládě zabývat sestavou klíčových staveb, na které se zaměříme v nejbližších letech. Dohodneme celkovou strategii výstavby klíčových objektů v zemi,“ popsal ministr.

Krok po jednání ocenila brněnská primátorka Markéta Vaňková. „Jsem velmi ráda, že i nadále cítím podporu ze strany státu. Chceme akci uskutečnit v co možná nejkratším termínu,“ řekla Vaňková.

Podle Zaorálka je plánované centrum pro republiku stejně důležitá stavba jako Národní knihovna v Praze či muzeum Dolních Vítkovic v Ostravě.

Zaorálkův postoj vítá i bývalý náměstek primátora pro kulturu Matěj Hollan. „Jsem rád, že má řešení na ministerstvu kultury kontinuitu,“ konstatoval.

Nový sál potřebují především brněnští filharmonici. „Městská hudební infrastruktura je nedostačující, program musíme plánovat s ohledem na velikost dostupných prostor. Sál opravdu potřebujeme,“ uvedla pro Deník Rovnost už dříve ředitelka filharmonie Marie Kučerová

Stavbu centra zpozdila kritika původních autorů jeho podoby z ateliéru M1. Pro porušení autorských práv podali na město žalobu. Konflikt vznikl kvůli vypracování nového ideového návrhu od jiné trojice architektů. S městem se obě skupiny v létě dohodly a ateliér M1 žalobu stáhl.